Επικοινωνία

Τα λεγόμενα έθιμα της Λαμπρής  

10 Απρ 2012

Πολύς θόρυβος γίνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα λεγόμενα έθιμα της Λαμπρής, ιδίως όταν πλησιάζουν οι μέρες της Ανάστασης.

Από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους έπρεπε απαραίτητα όλοι οι χριστιανοί να χαίρονται γιατί η Ανάσταση του Χριστού, σαν βεβαίωση και της ανάστασης του ανθρώπου, είναι γιορτή χαράς, πανήγυρης πανηγύρεων, πραγματική νίκη κατά του θανάτου.

Γιατί όμως για κάποιους συμπατριώτες μας οι μέρες της Λαμπρής μετατρέπονται σε πόνο και τραγωδία;

Η απάντηση είναι απλή, επειδή όλοι μικροί και μεγάλοι άρχοντες και αρχόμενοι ξεχάσαμε το πραγματικό νόημα της κορυφαίας γιορτής της Ορθοδοξίας. Ξεφύγαμε από τον πραγματικό τρόπο γιορτασμού της μεγάλης και λαμπράς πανηγύρεως.

Την χαρά της Αναστάσεως, το νόημα και τον τρόπο εορτασμού θα μας τον διδάξει ο ίδιος ο Χριστός, εάν εμείς συμπορευθούμε μαζί του, συσταυρωθούμε και συναποθάνουμε μαζί Του και την χαρά της ανάστασης κανένας δεν θα μπορέσει να μας την αφαιρέσει. Ούτε και θα μένει χώρος στη ψυχή μας για να πράξουμε οτιδήποτε που θα αφαιρέσει αυτήν από τον αδελφό μας.

Να όμως που υπάρχουν άνθρωποι που δεν χαίρονται, αλλά θρηνούν σε κάποιο νοσοκομείο ή το χειρότερο θρηνούν συγγενικό τους πρόσωπο που χάθηκε χάρις σε κάποιο ΄΄έθιμο της Λαμπρής΄΄.

Να όμως που υπάρχουν άνθρωποι που βίωμά τους για την Ανάσταση δεν είναι η μετοχή τους στα τελούμενα αλλά τα λεγόμενα έθιμα, δηλαδή τα βεγγαλικά, οι κροτίδες, και η αίτιος όλων των αταξιών ΄΄η λαμπρατζιά΄΄.

Και το κακό και η ακαταστασία θα χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο γιατί η προβολή αυτών των φαινομένων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργεί μια πάλη μεταξύ των πρωτεργατών αυτών των ανομιών.

Το ένα χωριό άναψε 5 μέτρα λαμπρατζιά, το άλλο 12, το άλλο 18 και δεν συμμαζεύεται η κατάσταση. Ίσως δούμε και προσπάθεια εγγραφής στο Γκίνες!!

Να βλέπει κανείς νεαρά παιδιά αντί να παρακολουθούν τα τελούμενα στο Ναό, να συναγωνίζονται ποιος θα κουβαλήσει περισσότερες και μεγαλύτερες κροτίδες και τορπίλες από την Τουρκία για να βεβηλώσουν τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Δεν φτάνουν τα εκατομμύρια που παίρνουν κάποιοι δώρο στον Αττίλα με την παρουσία τους στα καζίνα και τα καταγώγια των κατεχομένων και άλλα ακατονόμαστα, έχουμε και την αγορά κροτίδων για μεγαλύτερη βεβήλωση της Ανάστασης.

Φέτος ας μαζέψουμε τα παιδιά μας και αντί για κροτίδες ας δώσουν τα τεράστια ποσά για να μην λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία στην Ελλάδα από την πείνα.

Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Παντόπιος
Μεγάλη Τεσσαρακοστή Πάφος 2012