Επικοινωνία

Άγιος Μηνάς

11 Νοεμβρίου

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στα μέσα με τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στην Αίγυπτο. Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες ενώ ο Άγιος Μηνάς από την εφηβική του ακόμα ηλικία ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Μετά τα εφηβικά του χρόνια εισήλθε στις τάξεις του Ρωμαϊκού στρατού σε ένα τάγμα ιππικού με έδρα το Κοτυάειον της Μικράς Ασίας (σημερινή Κιουτάχεια). Οι αρχές του 4ου αιώνα τον βρήκαν να διάγει μια λαμπρή πορεία στις τάξεις του Ρωμαϊκού στρατού λόγω της ανδρείας και άλλων αρετών που τον χαρακτήριζαν.

Εκείνο τον καιρό όμως, έφτασαν αυτοκρατορικές διαταγές σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός έπρεπε να συλλαμβάνει τους χριστιανούς και να τους κάνει να αλλάξουν πίστη με κάθε μέσο. Αυτό ήταν φυσικά κάτι που δεν μπορούσε να πράξει ο Άγιος Μηνάς και έτσι έθεσε τέλος στη στρατιωτική του καριέρα και κατέφυγε σε ένα βουνό της περιοχής.

Στον τόπο εκείνο ασκήτευσε αφιερώνοντας τον χρόνο του στην προσευχή και στη νηστεία ζώντας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια γιορτή των ειδωλολατρών εγκατέλειψε τον τόπο εκείνο για να βρεθεί ενώπιον πολλών και να ομολογήσει την πίστη του στον Χριστό. Αυτό είχε σαν συνέπεια να συλληφθεί και να οδηγηθεί στον διοικητή της πόλης Πύρρο. Εκεί ομολόγησε για άλλη μια φορά τη χριστιανική του πίστη, φανέρωσε το όνομά του καθώς και όσα είχαν προηγηθεί στη ζωή του. Ο άγιος αφού παρέμεινε σταθερός και αμετακίνητος στην πίστη του πέρασε από φυλακίσεις, απειλές και βασανιστήρια τα οποία υπέμεινε με τη βοήθεια του Χριστού. Μη έχοντας πλέον σε κάτι χειρότερο να τον υποβάλει, ο Πύρρος διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου Μηνά. Μετά τον αποκεφαλισμό, το σώμα του Αγίου ρίχτηκε στη φωτιά. Από αυτήν μερικοί χριστιανοί έσωσαν ό,τι πρόλαβαν από το άγιο σώμα του και το έθαψαν κοντά στην Αλεξαξάνδρεια της Αιγύπτου, όπως τους είχε ζητήσει ο Άγιος λίγο πριν θανατωθεί.

Στον τόπο που ενταφιάστηκε χτίστηκε ναός, ενώ με την πάροδο των ετών δημιουργήθηκε εκεί μία μικρή πόλη αφού πλήθος χριστιανών επισκέπτονταν τον Άγιο για να ζητήσουν τη βοήθειά του. Ο άγιος Μηνάς τιμήθηκε και με το χάρισμα των θαυμάτων. Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 11 Νοεμβρίου.

Απολυτίκιον 

Στρατείαν κατέλιπες την κοσμικήν, αθλητά, ουράνιον είληφας την κληρουχίαν, Σοφέ, και στέφος αμάραντον, δόξαν αποδιώξας βασιλέως γηϊνου, άθλους δε διανύσας μαρτυρίου γενναίως· διό Μεγαλομάρτυς Μηνά, πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Δείτε επίσης την Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Ατιάς Πενταλιά