Επικοινωνία
Πίσω

Βυζαντινά Μουσεία και Βιβλιοθήκη
Τάλας

Υπεύθυνοι και Τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • Χρήστος Παναγή 99-968537
  • Σούλα Αθανασίου 99-389380

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 13:00

Γενικές πληροφορίες:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, τέλεσε τα εγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου στην Τάλα της Πάφου μετά την ακολουθία του εσπερινού επ΄ ευκαιρία της εορτής της Αγίας Αικατερίνης. Το μουσείο είναι η μικρή Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης που χρονολογείται περί το 15 αιώνα, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε   ο Μακαριώτατος «ο μικρός ναός της Αγίας Αικατερίνης, που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό μνημείο, εξυπηρέτησε επί πέντε  ολόκληρους αιώνες την κοινότητα, είχε πέσει σε κάποιου είδους αχρησία και η ερήμωση άρχισε να παρουσιάζεται έντονα».  Γι αυτό το λόγο,   συμπλήρωσε,  ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου,  «σκέφτηκα  την αναστύλωσή του και τη μετατροπή του σε βυζαντινό μουσείο».

Το Μουσείο έχει σημαντικά  εκθέματα, κυρίως δώρα, που δέχτηκε  ο Μακαριώτατος από πιστούς, όπως εικόνες που ανάγονται στο 18ο και 19ο αιώνα και άλλα τιμαλφή.  Μέσα στο Μουσείο, επίσης, υπάρχουν  Εκκλησιαστικά  σκεύη, ένα μικρός επιτάφιος, ευαγγέλια και άμφια. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και η διακονική στολή κατά τη χειροτονία του Επισκόπου Μεσαορίας, η ιερατική στολή  του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη και η αρχιερατική στολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, που τα δώρισαν και οι τρείς στο Βυζαντινό Μουσείο. Επιπλέον, δύο παλαιά ρωσικά ευαγγέλια που  ανάγονται στο 19ου αιώνα,  κοσμούν το μουσείο, και  δισκοπότηρα , που όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος  τα πρόσφερε ο αείμνηστος κάτοικος της  Τάλας, έμπορος από τη Ρωσία.

Ιδιαίτερη σημασία και αξία έχει το αντιμήνσιο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σιλβέστρου, που έζησε στα τέλη του 17ου αιώνος και αρχές του 18ου αιώνος. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, στο μικρό βυζαντινό μουσείο της Τάλας έχει τοποθετηθεί και δεύτερο αντιμήνσιο, που τυπώθηκε το 2000, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2000 χριστιανικών χρόνων.

Τα μανουάλια που έχουν τοποθετηθεί εντός του Μουσείου είναι του 19ου αιώνος και έχουν χυθεί στη Σμύρνη επ’ ονόματι της Αγίας Αικατερίνης.

Στο Μουσείο, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μετά και την παραχώρηση άδειας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναμένεται να διοργανώνονται εκδρομές όλων των εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Δείτε επίσης: