Επικοινωνία
Πίσω

Εκκλησιαστικό Μουσείο
Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου

Ωράριο Λειτουργίας:

  • Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 -16:00
  • Σάββατο 9:00 -13:00

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Είσοδος – Κόστη:

  • Κανονικό εισιτήριο : € 4
  • Μειωμένο εισιτήριο για συνταξιούχους : € 3

Πώς να μας βρείτε στο google maps πατήστε εδώ

Πληροφορίες:

Το Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου έχει μεταφερθεί στη Γεροσκήπου και έχει μετονομασθεί σε «Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου»

Βρίσκεται πλησίων της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπους στο χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο.

 Μοναδικά εκθέματα περιλαμβάνονται στις συλλογές του μουσείου.

Ανάμεσα σε αυτές η αρχαιότερη εικόνα της Κύπρου, της Αγίας Μαρίνας σε στάση δέησης και πλαισιωμένη με σκηνές του μαρτυρίου της, η μοναδική που ανάγεται στην προ της εικονομαχίας περίοδο, 7ου-8ου αιώνα.

Η κυρίως συλλογή των εικόνων χρονολογείται από τον 12ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Στο μουσείο εκτίθενται μεταλλικά εκκλησιαστικά αντικείμενα του 6ου αιώνα, μοναδικά και εξαιρετικής σημασίας εκθέματα, λύχνος, κανδήλια, θυμιατός, κηροπήγια κ.ά.

Επίσης υπάρχουν πόρπες, μίτρες, λειψανοθήκη, δισκοπότηρα, θυμιατοί, ποιμαντορικές ράβδοι, ξεχωρίζει η ράβδος του Μητροπολίτη Εφέσου Μελέτιου 1764.

Στον 11ο-12ο αιώνα χρονολογούνται οι τοιχογραφίες που φιλοξενούνται στο μουσείο, μεταφέρθηκαν από ερειπωμένους ναούς.

Περιλαμβάνονται πλούσιες συλλογές από ξυλόγλυπτα, βημόθυρα, εσταυρωμένων και λυπητερών, προσκυνητάρι, τέμπλο, θρόνοι, παγκάρι, σταυροί ευλογίας.

Επίσης η συλλογή των αμφίων και εκκλησιαστικής κεντητικής είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, με χρυσοκέντητα άμφια 18ου και 19ου αιώνα, επιτάφιο 19ου και άλλα.

Η συλλογή με χειρόγραφα και παλαίτυπα βιβλία, πλούσια και ιδιαίτερα αξιόλογη. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται Ευαγγέλια του 1462 και του 1604, Υμνολόγιο 15ου αιώνα, φιρμάνια 1853, μουσικά βιβλία.

Διαβάστε επίσης: