Επικοινωνία

Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής
Κάτω Πάφου

Πανηγυρίζει την 7η Ιουλίου

Ε­φη­μέ­ρι­ος: Εκ του Ιερού Ναού Παναγίας Θεοσκέπαστης Κάτω Πάφου.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα. Έχουν γίνει πρόσφατες ανασκαφές οι οποίες έφεραν στο φως τα ερείπια της αρχαίας βασιλικής.

Στον χώρο αυτό πιθανών να βρισκόταν η αρχαία συναγωγή των Ιουδαίων όπου κατά παράδοση βρίσκεται και η στήλη όπου ο Απόστολος Παύλος δέθηκε και ραβδίστηκε τεσσαράκοντα παρά μία (Κορινθ. Β΄11, 24). Κατόπιν με την εκχριστιάνιση του νησιού ανεγέρθηκε η μεγάλη βασιλική όπου ήταν και ο χώρος που βρισκόταν η πρώτη Μητρόπολη. 

Ο Ναός σήμερα, κατόπιν εγκρίσεως του τότε Μητροπολίτου Πάφου Χρυσοστόμου Β΄, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των Καθολικών και Αγγλικανών της επαρχίας Πάφου.

Στον χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία βασιλική, τελείτε κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και εις ανάμνησιν της επίσκεψης και του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στην Πάφο, πανηγυρικός Εσπερινός στης 29 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ. Στον εσπερινό χοροστατούν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου συμπαραστούμένου από άλλους αρχιερείς και του ιερού κλήρου της Πάφου. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου και κατά δε την περιφορά παιανίζει η Φιλαρμονική της Αστυνομίας και στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές.

Δείτε σχετικά: