Επικοινωνία

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου
Κομάνων ή Κουμάνων

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κομάνων ή Κουμάνων (της οικουμένης) βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο Νοτιοανατολικά του χωριού Μέσανα, στην δυτική όχθη του ποταμού Διαρίζου. Μικρός μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός είναι το μόνο που απέμεινε σήμερα για να δεικνύει τον χώρο της ασκήσεως και της προσευχής των μοναχών που πέρασαν από εκεί αφιερώνοντας την ζωή τους στο Θεό.

Η ονομασία «των Κομάνων» σχετίζεται πιθανόν με τα Κόμανα του Πόντου όπου πέθανε εξόριστος ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Κατά μία άποψη φυλάσσονταν εκεί λείψανα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που μετέφεραν μοναχοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Κύπρο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι μοναχοί αυτοί πιθανόν να ήταν και οι ιδρυτές του μοναστηριού που ιδρύθηκε περί το 1480.

Στο εσωτερικό του ναού σώζονται μερικές από τις τοιχογραφίες που κοσμούσαν τον ναό και ανάγονται περί το 1600. Στον βόρειο τοίχο εικονίζονται το μαρτύριο του αγίου Γεωργίου και στον νότιο ο αρχάγγελος Μιχαήλ και τα θαύματά του. Η μονή εγκαταλείφτηκε πιθανόν περί το τέλος του 1700 αρχές του 1800 κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο ναός στο τέλος του 20ου αιώνα ήταν ημικαλυμμένος από σορούς χωμάτων που έφεραν άγνωστο πότε οι βροχές, ίσως αυτό της προκάλεσε και την χαριστική βολή για την μονή. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια καθαρίστηκαν και αποκαλύφθηκε ολόκληρος ο ναός. Έγινε επίσης και συντήρηση των τοιχογραφιών και της στέγης.