Επικοινωνία

Η αναγκαιότητα για Nέο Kαθεδρικό Nαό

7 Ιούλ 2010

Περιεχόμενα:

Η αναγκαιότητα για νέο καθεδρικό ναό.

Καθεδρικός λέγεται ο ναός που βρίσκεται κοντά στην καθέδρα του επισκόπου, δηλαδή τη Μητρόπολη. Σ’ όλο τον Ορθόδοξο κόσμο δίπλα από Πατριαρχεία, Αρχιεπισκοπές ή Μητροπόλεις, βρίσκεται ο Καθεδρικός τοuς ναός. Στον Καθεδρικό ναό γίνονται οι κύριες τελετές σε μια πόλη, όπως είναι τα συλλείτουργα με ξένοuς ή ντόπιους αρχιερείς, η υποδοχή προκαθημένων άλλων Εκκλησιών, Δοξολογίες για διάφορες επετείους. Στην Πάφο ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Θεοδώρου που εξυπηρέτησε την πόλη και τη Μητρόπολή μας όταν ο πληθυσμός της Πάφου ήταν πολύ μικρός, δεν μπορεί σήμερα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας.

Γιατί ο ναός να κτιστεί στον Κήπο.

Ο Καθεδρικός Ναός είναι ανάγκη να είναι κοντά στη Μητρόπολη αφού σε κάποιες τελετές γίνεται πομπή από το Συνοδικό της Μητρόπολης προς το ναό. Έγιναν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί χώρος στον Μουσαλλά, χωρίς επιτυχία. Η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει ο Μουσαλλάς, δεν ανταλλάσσει ούτε παραχωρεί μέρος του Μουσαλλά.

 Άλλο ιδιόκτητο τεμάχιο, εκτός του Κήπου, δεν διαθέτει η Μητρόπολη στην περιοχή. Αν μας εξασφαλιζόταν άλλος χώρος πλησίον της Μητρόπολης δεν θα υπήρχε ανάγκη να καταφύγουμε στον Κήπο.

Η αναγκαιότητα της ανέγερσης Καθεδρικού Ναού στον Κήπο είχε επισημανθεί από το 1955, όταν παρεχωρήθη, από τη Μητρόπολη, τμήμα του Κήπου για ανέγερση του Δημοτικού μεγάρου, με ταυτόχρονη πρόνοια – δέσμευση στη συμφωνία ενοικίασης του υπόλοιπου τμήματος, για ανέγερση Καθεδρικού ναού, καθώς και Μητροπολιτικού μεγάρου που τότε είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τοuς σεισμούς. Σήμερα δεν διεκδικούμε την ανέγερση Μητροπολιτικού μεγάρου στον Κήπο, αλλά μόνο Καθεδρικού ναού.

Ο Ναός θα σέβεται το χαρακτήρα της περιοχής.

Στο σχεδιασμό του ναού λήφθηκαν υπόψη τα χαρακτηριστικά των νεοκλασικών κτιρίων της περιοχής (Εκπαιδευτήρια, Δημοτικό Μέγαρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη). Όπως φαίνεται και στο σχέδιο είναι ένας ναός σε νεοκλασικό ρυθμό που δένει πολύ άνετα με τα άλλα κτίρια της περιοχής, τόσο από πλευράς ρuθμού όσο και από πλευράς όγκοu και ύψους. Στον προτεινόμενο από μας χώρο δεν θα υπάρξει ανάγκη εκκοπής παρά μόνο πέντε δένδρων. Αντ’ αυτών θα φυτευθούν δεκάδες άλλα.

Πώς θα ξεπεραστεί ο περιορισμός από το συντελεστή δόμησης.

Ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή από 160% που ήταν το 1981, περιορίστηκε σήμερα στο 1 %. Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με προσφυγή στο συμβούλιο παρεκκλίσεων. Η θετική γνωμοδότηση της τοπικής αρχής θα βοηθήσει προς τούτο. Πρόκειται για κτίσιμο ναού που θα εξυπηρετεί όλο το λαό της Πάφου και όχι για ιδιωτική κατοικία ή επιχείρηση.

Ο Ναός θα καταλάβει ποσοστό κάτω από το 5% της έκτασης του Κήπου.

Ο Κήπος, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, έχει καθαρό εμβαδόν 14.382 τετραγωνικά μέτρα. Ο ναός που ζητούμε να κτίσουμε έχει διαστάσεις 30Χ17 μέτρα. Το υπόλοιπο θα το παραχωρήσουμε στο Δήμο Πάφου για να το αξιοποιήσει και να το διαμορφώσει ως χώρο πρασίνου, όπως κρίνει καλύτερα. Δεν θα περιφράξουμε το ναό ούτε και θα κτίσουμε άλλα βοηθητικά κτίρια. Προτείνουμε την τοποθέτησή του στη σειρά με το Δημοτικό Μέγαρο για να μείνει ενιαίος ο υπόλοιπος χώρος ως χώρος πρασίνου . Ως προς το πού θα τοποθετηθεί ο ναός, καθώς και για τροποποιήσεις της εξωτερικής του εμφάνισης, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε οποιαδήποτε υπόδειξη του Δήμου.

Η παραχώρηση του υπόλοιπου μέρους του Κήπου θα γίνει μόλις εξασφαλιστεί η άδεια ανεγέρσεως.

Χώρος στάθμευσης.

Οι απαιτούμενοι από το νόμο χώροι στάθμευσης, καλύπτονται με τα ιδιόκτητα τεμάχια της Μητρόπολης στο Μουσαλλά. Επιπλέον, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης γύρω από τον Κήπο, εφόσον μάλιστα οι ώρες λειτουργίας του vαού δεν συμπίπτουν με τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, γραφείων και καταστημάτων.

Ιερά Μητρόπολις Πάφου
Ταχ. Κιβ.60054, 8100, Πάφος – Κύπρος.
Τηλ.: 26821000 – Φαξ: 26 943130


Προς όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς της Πάφου

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Με την κατάθεση στην αρμόδια αρχή των σχεδίων και της αίτησης για έκδοση άδειας για την ανέγερση του Καθεδρικού ναού στην Πάφο, επιθυμώ να σας ενημερώσω υπεύθυνα για τις διάφορες πτυχές του θέματος. Η Πάφος, η πρώτη Χριστιανική πόλη της Ευρώπης, χρειάζεται ένα σεμνό Καθεδρικό ναό που να εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες της.

Όσοι επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτοι να περάσουν από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου για να δουν, σε κάθε λεπτομέρεια, τα σχέδια καθώς και να ζητήσουν οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Μετ’ ευχών,
† Ο Πάφου Γεώργιος