5 Μαρτίου
Ένα πολύεδρο διαμάντι της Εκκλησίας του Χριστού στους αποστολικούς χρόνους είναι ο άγιος οσιομάρτυς Κόνων, που τη μνήμη του γιορτάζουμε στις 5 Μαρτίου. Διαμάντι, που ακτινοβολεί βαθιά πίστη στον Χριστό, εγκράτεια θαυμαστή, ζήλο φλογερό κι αγάπη παραδειγματική.
Γεννήθηκε στην πόλη Βαδινή της Ισαυρίας, στη Μικρά Ασία. Οι γονείς του Νέστορας και Νάδα ήταν στην αρχή ειδωλολάτρες. Δέχθηκαν όμως από νωρίς τη χριστιανική θρησκεία και την αγάπησαν. Το παράδειγμα τους ακολούθησε κι ο Κόνων που βρισκόταν τότε στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής του, την εφηβεία.
Από τη στιγμή της βάπτισης του είναι αξιοσημείωτη η πορεία της ζωής του νεαρού Κόνωνα. Καθοδηγούμενος από τους καλούς γονείς του σπεύδει να ξεκαθαρίσει τις παρέες με συνομήλικους του για να περιορίσει έτσι την επίδραση του ειδωλολατρικού περιβάλλοντος του.
Διαλέγει και σιγά – σιγά δημιουργεί κύκλο από νέους που ποθούν την ανώτερη ζωή, τη ζωή των αρετών του Αγίου Πνεύματος. Αρχίζει έτσι έργο ιεραποστολής ανάμεσα στα πρόσωπα της ηλικίας του, οδηγώντας πολλούς νέους στο Χριστό.
Φθάνοντας ο άγιος σε ηλικία γάμου δέχεται την προτροπή και την πίεση από τους γονείς του για να δημιουργήσει οικογένεια. Κι αυτός, παρά τον ένθεο πόθο του να συνεχίσει απερίσπαστος το ιερό έργο του, αποδέχεται και παντρεύεται με μια σεμνή κι ενάρετη κόρη που του υπέδειξαν οι γονείς του από το στενό χριστιανικό κύκλο τους. Προτού ακόμη γίνει ο γάμος, ο πιστός νέος μίλησε στην κόρη για το μεγαλείο της παρθενίας και της ζήτησε να αγωνισθούν να ζήσουν τη δύσκολη αυτή ζωή. Εκείνη δέχθηκε πρόθυμα και έτσι, ενώ ήταν παντρεμένοι, ο άγιος και η εκλεκτή σύντροφος του μένουν ως αδελφοί, αφιερωμένοι ολόψυχα στην υπηρεσία του Ευαγγελίου.
Το ευλογημένο ζευγάρι με συνέπεια, σύνεση και υπομονή, ασκείται στις αρετές της ελεημοσύνης και της αγάπης. Τις ασκεί όπως μπορεί και όσο μπορεί. Μαζί με αυτές φροντίζει καθημερινά και για τη διάδοση της χριστιανικής θρησκείας. Ο Κόνων μεταξύ των ανδρών και η σύζυγος του μεταξύ των γυναικών.
Η αγία αυτή υπηρεσία δεν περνά απαρατήρητη από τους ειδωλολάτρες συμπολίτες του Κόνωνα που έβλεπαν τη δράση του με πολύ δυσαρέσκεια. Έφεραν έτσι τους πιο δυνατούς στο λόγο εθνικούς για να τον αποστομώσουν, αλλά ο άγιος με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος τους φίμωσε. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγαλύτερο φανατισμό και μίσος ανάμεσα στους ειδωλολάτρες, που αποφάσισαν με την πρώτη ευκαιρία να σκοτώσουν τον Κόνωνα.
Η ευκαιρία τους δόθηκε όταν ο άγιος με τη δύναμη της προσευχής γκρέμισε άγαλμα των ειδώλων, μέσα σε ναό των εθνικών. Το θαύμα έγινε αφορμή πλήθος ανθρώπων να πιστέψουν στο Χριστό. Όμως άμεση ήταν η αντίδραση των εχθρών του αγίου. Ο έπαρχος Μάγνος καλεί τον Κόνωνα και τον διατάζει να αρνηθεί το Χριστό. Ο άγιος αρνείται σθεναρά και βασανίζεται άγρια από τους δημίους του έπαρχου. Το αίμα ρέει άφθονο, αλλά ο αθλητής του Κυρίου αντέχει τον πόνο δοξολογώντας το Θεό. Μπροστά στο θέαμα αυτό οι χριστιανοί που ήταν παρόντες ξεσηκώνονται και αρχίζουν να διαμαρτύρονται έντονα προς το Μάγνο. Αυτός, φοβισμένος μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή, διατάζει να σταματήσουν οι δήμιοι τα κτυπήματα και φεύγει γρήγορα από τη σκηνή του μαρτυρίου.
Οι χριστιανοί με δάκρυα στα μάτια άρπαξαν τον αιμόφυρτο αθλητή και τον μετέφεραν στο σπίτι του. Δύο χρόνια έζησε ακόμη ο ιερός ομολογητής μετά το μαρτύριο του. Κι ύστερα κοιμήθηκε, αφού αξιώθηκε να δει άφθονους τους καρπούς των κόπων του.
Η τιμή προς τον Άγιο Κόνωνα στην Κύπρο, όπως μας λέγει ο Άγιος Νεόφυτος, διαδόθηκε από πολύ ενωρίς. Κατά τα χρόνια της εικονομαχίας, χριστιανοί μετέφεραν στην Πάφο την αγία Κάρα του οσιομάρτυρα που σήμερα φυλάγεται σε μεγαλοπρεπή, βυζαντινού ρυθμού, ναό αφιερωμένο σ’ αυτόν. Ο ναός είναι κτισμένος στο χωριό Κισσόνεργα, δίπλα από μικρό παλιό παρεκκλήσι του αγίου. Η ανέγερση του άρχισε το 1987 και τα εγκαίνια έγιναν το 1988. Η κάρα του αγίου Κόνωνα, πριν μεταφερθεί στο ναό, φυλασσόταν στην Ιερά Μονή Χρυσορροϊατίσσης. Στην Πάφο υπάρχει και άλλος ναός, κτισμένος στο όνομα του αγίου στην περιοχή του Ακάμα, κοντά στο Νέο Χωρίο. Είναι πολύ πιθανόν, στην Πάφο, να λειτουργούσε παλιά και πτωχοκομείο υπό το όνομα του Αγίου Κόνωνος. Αυτού του κτίσματος ο υδραγωγός ανανεώθηκε, όπως αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος, επί Ιουστινιανού.
Απολυτίκιον
Ήχος α’. Του λίθου σφραγισθέντος
Της Βαδινής το κλέος και Κυπρίων αγλάισμα και θαυματουργός όντως ώφθης, Κόνων πατήρ ημών όσιε. Νηστεία νικήσας της σαρκός, άλογους ενθυμήσεις πανσθενώς. Οθεν χάριν ιαμάτων εξ ουρανών εδέξω θεόπνευστε. Λόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαλτι. δόςα τω ενεργούντι διά σου πάσιν ιάματα.
Δείτε την ακολουθία του οσίου Κόνωνος
και τον παρακλητικό κανόνα του οσίου Κόνωνος