Επικοινωνία

Άγιος Βαρνάβας ο εν Βάση

11 Ιουνίου

Στο χωριό Βάσα Κοιλανίου της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Πάφου, σώζεται το σπήλαιο που έζησε και άγιασε ο όσιος Βαρνάβας.

Ο Κύπριος χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει στο Χρονικό του ότι ο όσιος Βαρνάβας ήταν ένας από τους 300 Αλαµάνους που ήρθαν στην Κύπρο µετά την κατάληψη της Παλαιστίνης από τους Σαρακηνούς.   

Οι Αλαµάνοι αυτοί, κληρικοί και λαϊκοί, για να ξεφύγουν από τους κατακτητές κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες όπως και στην Κύπρο για να συνεχίσουν την ασκητική ζωή τους. Το όνομα Αλαµάνοι, κατά µια εκδοχή, το πήραν από τότε που η Βυζαντινή αυτοκρατορία χρησιμοποίησε μισθοφόρους στρατιώτες για να προστατεύουν τα σύνορά της. Οι στρατιώτες αυτοί δεν ήταν µόνο Έλληνες αλλά και Γερμανοί (Αλαµάνοι). Έτσι αργότερα όλοι οι µμισθοφόροι στρατιώτες, έλληνες και ξένοι, πήραν το όνομα Αλαµάνοι.

Πολλοί από αυτούς τους Έλληνες μισθοφόρους ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσουν. Μερικοί ασκήτεψαν εκεί μέχρι που ο σουλτάνος της Αιγύπτου Σαλλαδίν αφού κυρίευσε ολόκληρη την Παλαιστίνη το 1187 µ.Χ. τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα ασκητήριά τους και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες. 

Σύμφωνα µε άλλη εκδοχή οι Αλαµάνοι ήσαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί που πήραν µέρος, ως μισθοφόροι, στις Σταυροφορίες προς απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Όταν όμως αντελήφθησαν τους πραγματικούς σκοπούς των Σταυροφόρων εγκατέλειψαν το στράτευμα και 300 από αυτούς ήλθαν στην Κύπρο.

Κατά το Μαχαιρά, λοιπόν, ο Άγιος ήλθε από την Παλαιστίνη, ασκήτεψε στη Βάσα όπου και εκοιµήθη και ετιµήθη και τιµάται ως άγιος. Όμως, ο υμνογράφος χαρακτηρίζει τον όσιο Βαρνάβα ως «των μοναστών την καλλονήν και των Βασέων βλάστηµα και κλέος». Και παρόλο που για τη ζωή του αγίου δεν γνωρίζουμε πολλά γιατί στο συναξάριο δεν αναφέρεται καθόλου, ενώ στη χειρόγραφη ακολουθία του δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, αυτή η αναφορά µας κάνει να πιστεύουμε ότι ο Όσιος Βαρνάβας ήταν γέννημα και θρέµµα της Βάσας. 

Οι τοπικές παραδόσεις φέρουν το Βαρνάβα να ασχολείται από μικρός µε τη μελέτη της Αγίας Γραφής και καθημερινή του απασχόληση να ήταν η προσευχή και η εφαρμογή των λόγων του Θεού. Για να μπορέσει, μάλιστα, να αφιερωθεί καλύτερα στο πνευματικό του έργο πήγε έξω από το χωριό, σε µια σπηλιά που βρίσκεται στη ρίζα ενός απότομου και γυμνού από κάθε βλάστηση γκρεμού. Εκεί, σ’ ένα χώρο μήκους 28 πόδια, πλάτους 16 και ύψους 8, έζησε ο άγιος τη ζωή του που ήταν µια ζωή αφιερωμένη στο Θεό.  

Οι κάτοικοι της Βάσας και της γύρω περιοχής πήγαιναν κοντά του για να τον συμβουλευθούν και να πάρουν δύναμη από τα λόγια του ασκητή. Επίσης πολλοί άρρωστοι κατέφευγαν στον άγιο και έβρισκαν τη θεραπεία τους. 

Όταν έφτασε σε μεγάλη ηλικία, ο Κύριος τον κάλεσε κοντά του για να τον στεφανώσει και να τον ξεκουράσει από την πολύχρονη δοκιμασία. Και ο άγιος φεύγοντας από τη ζωή δεν έπαψε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ανθρώπους που µε πίστη ζητούσαν τη μεσιτεία του στον Κύριο. 

Μετά το θάνατο του αγίου οι κάτοικοι της Βάσας έκτισαν ένα ναό στο όνομα του και τοποθέτησαν εκεί τα άγια λείψανά του. Η εκκλησία αυτή όμως, λόγω της πολυκαιρίας, παρουσίασε προβλήματα γι’ αυτό και κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου  αιώνα, για να κτιστεί στη θέση της μεγαλύτερη στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου). Εκεί μέσα τοποθετήθηκαν και φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του οσίου Βαρνάβα.

Σήμερα οι κάτοικοι της Βάσας, θέλοντας να τιμήσουν τον άγιο και προστάτη του χωριού τους, ανοικοδόμησαν ναό και τον αφιέρωσαν στο όνομα του, κοντά στο σπήλαιο όπου έζησε και αγίασε, για να μπορούν να λειτουργούν και να δοξάζουν τον άγιό τους κοντά στον τόπο που διάλεξε για να δοξάσει το Θεό.

Η Εκκλησία µας τιμά τη µνήµη του οσίου Βαρνάβα της Βάσας Κοιλανίου την ίδια µέρα που τιμά και τον οµώνυµό του, τον ιδρυτή και προστάτη της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου Απόστολο Βαρνάβα, στις 11 Ιουνίου.

Απολυτίκιον
Ήχος γ’. Θείας Πίστεως

Χαίρει έχουσα Βάσεων πόλις, θείαν λάρνακα των σων λειψάνων, αναβρύουσαν πηγάς των ιάσεων, και διασώζουσαν παν τας εκ θλίψεων, τους σοι προστρέχοντας, πάτερ, εκ πίστεως Βαρνάβα όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Δείτε την ακολουθία του οσίου Βαρνάβα του εν Βάση

Δείτε επίσης: