Επικοινωνία

Άγιος Ιωάννης
ο Χρυσόστομος

13 Νοεμβρίου

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Πατέρες της Εκκλησίας μας, ο οποίος έζησε τον τέταρτο αιώνα. Καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, παρά την θέλησή του. Είναι πολυγραφότατος πατέρας και τα συγγράμματά του διαβάζονται ευρέως σε όλη τη χριστιανοσύνη και θεωρούνται ως αλάνθαστα περί τα δόγματα. Επίσης μία Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται τις περισσότερες φορές τον χρόνο φέρεται υπό το όνομά του.

Ο άγιος πολέμησε όσο λίγοι τις αιρέσεις και τα κακώς έχοντα μέσα στην Εκκλησία. Δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με την κρατούσα τάξη, την Αυτοκράτειρα Ευδοξία. Η σύγκρουσή του αυτή και το να μην συμβιβάζεται με την αδικία και την παραχάραξη από την ορθή πίστη και θρησκευτικότητα, τον οδήγησαν δύο φορές στην εξορία και στο θάνατο, μετά από εξοντωτική ταλαιπωρία που υπέστη στα Κόμανα του Πόντου.

Ο άγιος αυτός ήταν περισπούδαστος, είχε την κοσμική σοφία και μόρφωση της εποχής του περισσότερο από άλλους, αλλά πάνω απ’ όλα είχε τη Σοφία που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους και την αγιότητα βίου. Ο ιερός Χρυσόστομος κοιμήθηκε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εορτής τη υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε τη χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, την 26η Φεβρουαρίου, εορτάζουμε τη μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο. Επίσης η μνήμη του εορτάζεται και την 30ή Ιανουαρίου μαζί με τον Μ. Βασίλειο και τον Αγ. Γρηγόριο τον Θεολόγο. Ο ναός της κοινότητας Κανναβιού της Πάφου είναι αφιερωμένος στον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Απολυτίκιον
Ήχος πλ. δ’

Η του στόματός σου καθάπερ πυρσός εκλάμψασα χάρις την οικουμένην εφώτισεν∙ αφιλαργυρίας τω κόσμω θησαυρούς εναπέθετο∙ το ύψος ημίν της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν. Αλλά σοις λόγοις παιδεύων, Πάτερ Ιωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τω Λόγω Χριστώ τω θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Δείτε επίσης τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Κανναβιού