Επικοινωνία

Ιερό Εξωκλήσι Αγίου Ανδρονίκου
(τζαμί)

Πανηγύριζε την 9ην Οκτωβρίου

Από το Τοπικό Αρχαιολογικό Moυσείο Μαρίου-Αρσινόης, Πόλη Χρυσοχούς
Διεύθυνση: Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ
Τηλέφωνο: 26322955

Ώρες λειτουργίας Μουσείου:

  • Δευτέρα- Παρασκευή: 10.00 – 13.00
  • Σάββατο: κλειστό
  • Κυριακή: 8.30 – 16.00

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στην Πόλη Χρυσοχούς (επαρχία Πάφου) είναι ένας μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός μικρών διαστάσεων. Μπορεί να χρονολογηθεί με σχετική σιγουριά στο 16ο αιώνα αφού κοσμείται με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες οι οποίες ανήκουν στην περίοδο της Ενετοκρατίας (1489-1570).

Ο ναός του Αγίου Ανδρονίκου μετατράπηκε σε τέμενος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οπότε προστέθηκε στη βόρειά του πλευρά ένα δωμάτιο προορισμένο για τις ανάγκες των μουσουλμάνων.

Στα 1963 εγκαταλείφθηκε και μετά το 1974 άρχισε μια επίπονη και μακροχρόνια εργασία αποκάλυψης των τοιχογραφιών του ναού, οι οποίες καλύπτονταν από μεταγενέστερα επιχρίσματα. Οι τοιχογραφίες που ήλθαν στο φως ανήκουν στο 16ο αιώνα. Περιλαμβάνουν σκηνές όπως την Ανάληψη, την Πεντηκοστή, τη Γέννηση της Θεοτόκου, τη θυσία του Αβραάμ και γενικά σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Θεοτόκου.

Το 1997 έγινε έρευνα στο εσωτερικό του ναού και αποκαλύφθηκαν τέσσερα δάπεδα διαφορετικών εποχών τα οποία και διατηρήθηκαν δείχνοντας έτσι στον επισκέπτη τις αλλεπάλληλες φάσεις του μνημείου.

Πηγή: http://www.mcw.gov.cy

Δείτε επίσης τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και τα υπόλοιπα Ιερά Εξωκλήσια: