Επικοινωνία

Ανακοίνωση δημοσίευσης Παρακλητικού Κανόνος του οσίου Κόνωνος του εν Ακάμαντι της Κύπρου

6 Ιούν 2024

Ανακοινώνουμε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της αγιωτάτης μητροπόλεως Πάφου, την δημοσίευση του παρακλητικού κανόνος του οσίου Κόνωνος του εν Ακάμαντι της Κύπρου.

Τον παρακλητικό κανόνα όπως και την ακολουθία και συναξάρι του Οσίου Κόνωνος θα τα βρείτε στην σχετική σελίδα για τον όσιο Κόνωνα.

Παραθέτουμε παρακάτω τον σχετικό πρόλογο που έγραψε ο πανιερώτατος κ.κ.Τυχικός για τον παρακλητικό κανόνα του οσίου.

εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου

Άγιος Κόνων εν Ακάμαντι
Παράκληση
Εισαγωγή – Χαιρετισμός

 Ένας από τους αγίους μας στην Πάφο που έχει ιδιαίτερη τιμή είναι ο Άγιος Κόνωνας ο εν Ακάμαντι. Μας διασώζεται το ασκητήριο του, ο μικρός ναός επ΄ ονόματί του στην καρδιά του Ακάμα (περιοχή Δρούσιας) αλλά και μέρος από την τιμία Κάρα του καθώς και άλλα τεμάχια των Ιερών του Λειψάνων.

Ο άγιος έχει τιμηθεί και τιμάται σε αρκετά μέρη της Πάφου με ναούς όπως προαναφέραμε στον Ακάμα, όπου και το ασκητήριό του, στην Κισσόνεργα όπου φυλάγεται μέρος από την τιμία Κάρα του καθώς επίσης και στη Πέγεια και στην Χούλου. Τιμήθηκε και τιμάται επίσης στην μονή Χρυσορρογιατίσσης όπου φυλασσόταν παλαιά η τιμία Κάρα του αγίου καθώς και σήμερα διατηρεί τεμάχια λειψάνων του αγίου καθώς και την αρχαιότερη εικόνα του αγίου η οποία ιστορήθηκε επί αρχιερατείας του αγίου Παναρέτου. Εικόνες του αγίου Κόνωνα του εν Ακάμαντι παλαιότερες και σύγχρονές μας υπάρχουν σε δεκάδες κοινότητες της μητροπολιτικής μας περιφέρειας κάτι που δείχνει την ευλάβεια του λαού προς τον άγιο αυτό.

Η Εκκλησία βέβαια γνώρισε και άλλους αγίους με το όνομα Κόνων. Γνωστότερος από αυτούς είναι και ο άγιος ιερομάρτυρας Κόνωνας ο εν Ισαβρία που έζησε την εποχή των αποστόλων και αναφέρεται γι’ αυτόν χαρακτηριστικά και ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος στον στο εγκώμιο του αγίου Θεοσεβίου. Ένας ακόμα γνωστός άγιος είναι ο άγιος Κόνωνας ο κηπουρός που μαρτύρησε κατά τα μέσα του 3ου αιώνα.

Για τον άγιο Κόνωνα τον εν Ακάμαντα λίγες συγκεχιμένες πληροφορίες έχουμε. Τόσο όμως η τιμία Κάρα του αγίου που φυλασσόταν στην Πάφο, η εκτεταμένη τιμή του εδώ καθώς και η τοπική παράδοση φέρεται ότι ο άγιος Κόνωνας ο εν Ακάμαντι είναι διάφορος από τους άλλους δύο αγίους και ότι πρόκειται για τοπικό άγιο. Από τα λίγα που γνωρίζουμε για τον άγιο και ότι υπήρξε μοναχός, ασκήσας στα μέρη του Ακάμα συμπεραίνουμε ότι θα έζησε μετά τα τέλη του τετάρτου αιώνα, εποχή που έζησε ο άγιος Ιλαρίων ο Μέγας και ο άγιος Επιφάνιος οι οποίοι έφεραν τον μοναχισμό στο νησί. Περισσότερα στοιχεία για τον άγιο όμως αναφέρουμε και στην υπό έκδοσή διδακτορική διατριβή μας.

Η ακολουθία του αγίου Κόνωνος γράφηκε από τον Δρ. Χαράλαμπο Μπούσια το 2003 η οποία περιλήφθηκε στα Κύπρια Μηναία. Όταν ως μητροπολίτης Πάφου καλέσαμε το 2024 τον καθηγητή κ. Μπούσια σε σειρά ομιλιών του στην πόλη μας, κάποια από αυτές συνέπεσε να είναι η πανήγυρή του αγίου Κόνωνος. Έτσι ο κ. Μπούσιας πραγματοποίησε ομιλία στον εσπερινό στην πανήγυρη του αγίου στην Κισσόνεργα. Την επομένη λειτουργήσαμε στον Ακάμα, χώρο που έζησε ο άγιος Κόνωνας και θεώρησα σωστό να παραχωρήσω το θείο κήρυγμα στον καθηγητή και να μας μιλήσει για τον άγιο. Μετά από αυτό

το προσκύνημα και παρατηρώντας ότι ό άγιος Κόνωνας δεν έχει παρακλητικό κανόνα ο καθηγητής προσφέρθηκε ανιδιοτελώς με μεγάλη χαρά να συγγράψει τον παρακλητικό κανόνα προς τον άγιο μας, πράγμα που έκανε πολύ  σύντομα και τον ευχαριστούμε θερμά.

Σε αντίθεση με τις ακολουθίες που οπωσδήποτε πρέπει να έχει κάποιος άγιος για να μπορεί να εορτασθεί ένας άγιος, ο παρακλητικός κανόνας είναι κάτι νεότερο. Ενώ παλαιότερα παρακλητικό κανόνα είχε μόνο η Παναγία μας στις μέρες μας όλο και απαιτείται όλοι οι άγιοι μας να έχουν το δικό τους παρακλητικό κανόνα για να ψάλλεται συνήθως το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας της εορτής του αγίου αλλά και όποτε οι πιστοί έχουν ανάγκη να παρακαλέσουν για κάποιο αίτημά τους. Η ελπίδα και στήριγμα του κάθε χριστιανού δεν εδράζεται στα χρήματα, ούτε το μέσο που μπορεί να έχει κανείς σε κοσμικές θέσεις και άρχοντες, ούτε ακόμη η μόρφωση, η σωματική δύναμη και άλλα, αλλά είναι ο μόνος αληθινός Τριαδικός Θεός, η Παναγία μας και οι όλοι οι άγιοι μας που πρέπει να καταφεύγουμε κοντά τους. Ο Παρακλητικός κανόνας προς τον άγιο Κόνωνα έρχεται να προσθέσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζητούμε από τον άγιο να μεσολαβεί προς τον φιλάνθρωπο Τριαδικό Θεό να επισκέπτεται εμάς στις θλίψεις, στις δοκιμασίες και σε κάθε αίτημά μας. Θα πρέπει βέβαια πάντοτε η προσευχή μας προς τον άγιο να είναι καθαρή από αμαρτίες και καθαρίζει μόνο με την μετάνοια και την εξομολόγηση. Θα πρέπει επίσης η προσευχή μας να έχει ταπείνωση, πνεύμα συγχωρητικότητας προς τους αδελφούς μας αλλά και το κυριότερο μυστηριακή ζωή, να κοινωνούμε συχνά Σώματος και Αίματος του Χριστού.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χαράλαμπο Μπούσια για την συγγραφή του παρακλητικού Κανόνος προς τον Άγιο Κόνωνα, ο Θεός να του ανταποδίδει πολλαπλάσια άπειρες ευλογίες. Ευχόμαστε όπως η ακολουθία αυτή χρησιμοποιηθεί σε κάθε τόπο που τιμάται ο άγιος Κόνωνας προς δόξα του αληθινού Θεού αλλά και ωφέλεια πνευματική των πιστών.

Ο άγιος Κόνωνας να μεσιτεύσει και για τον λαό της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα να αξιωθεί την περιπόθητη ελευθερία της πατρίδας μας από τους κατακτητές. Να μας διαφυλάξει επίσης από τις χιλιάδες αιρέσεις των ημερών μας και όπως οι μεγάλοι ασκητές εργάστηκαν στο να κρατηθεί η ορθοδοξία μας ανόθευτη έτσι και σήμερα να κρατήσουμε την πίστη των αγίων πατέρων μας. Εύχεστε και για την δική μου ελαχιστότατα να ορθοτομώ τον λόγο της αληθείας και να βοηθήσω τους συμπολίτες μου να αξιωθούμε όλοι μαζί, όπως και ο άγιος Κόνωνας και της Ουράνιας πολιτείας και της Αιώνιας Ζωής.

 Μάρτιος 2024
† ο Πάφου Τυχικός